Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Bārmeņu leksika- dzērienu nosaukumi, sastāvs, lietošana

Redakcija
Redakcija

Kā jebkurā profesijā, arī bārmeņiem ir sava aroda leksika un, kaut arī tā ir starptautiska, tomēr nespeciālistiem bieži vien nesaprotama. Tādēļ piedāvājam jums iepazīties ar bāros sastopamajiem dzērienu veidiem, to sastāvdaļām, pasniegšanas veidu un lietošanu.

Aperitīvi ir dzērieni, kurus pasniedz pirms ēšanas apetītes rosināšanai. Izšķir dažādus aperitīvu veidus: Bitters (rūgtie uzlējumi), vermuti, vīni un dzirkstošie vīni, kā arī kokteiļi un ar ūdeni atšķaidīti stiprie dzērieni. Klasiski aperitīva kokteiļi ir Martini un Manhattan. Jāievēro, ka aperitīvus pasniedz bez kokteiļsalmiņa un parasti arī bez ledus kubiņiem.

Boles sastāv no vīna, augļiem un šampanieša vai dzirkstošā vīna. Tās pagatavojot, jāievēro, ka vislabāk izmantot tikai vieglos dzirkstošos vīnus, piemēram, Mozeles vīnus. Bolē nedrīkst likst ledus kubiņus- tā atūdeņosies. Dzirkstošais vīns vai šampanietis (ledusauksts) bolei jāpievieno tikai īsu brīdi pirms pasniegšanas. Kad bolei pieliets šampanietis, to ieteicams nemaisīt, citādi tajā pietrūks gāzējuma un bole garšos pliekani. Tā kā bolei nav jābūt ļoti stiprai, tai var piejaukt arī minerālūdeni.
Boles glāzēm ir jābūt osai, un tās parasti ir bez kājiņas. Glāzes ir zemas un ar lielu atvērumu.

Deiziji (daisies) ir ļoti saldi kokteiļi un tādēļ piemēroti dāmām. Deizijus pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu un bāra karoti.

Didžestīvi (digestif) ir dzērieni, kurus pasniedz pēc ēšanas, lai uzlabotu gremošanu. Didžestīviem ir piemēroti degvīni, rūgtie un rūgtenie liķieri, kā arī rūgtie degvīni.

Džulepi (juleps) ir atsvaidzinoši longdrink, kurus vienmēr papildina ar svaigām piparmētrām. Ja piparmētras nav pieejamas, tās var aizstāt ar 2 bāra karotēm piparmētru liķiera vai piparmētru sīrupa. Džulepus pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu un karoti.

Fancy- Drinks ir fantāzijas dzērieni, kuri nepieder nevienai jaukto alkoholosko dzērienu grupai, un tiem nav arī noteiktas pamatreceptes. Vienīgais noteikums: to sastāvā drīkst būt maksimāli 6 cl alkohola.

Fiksi (fixes) ir stipri alkoholiski longdrink, kurus pasniedz mazajos tumbleros ( kausveida glāzes ar ļoti biezu pamatni), kas pildīti ar smalki samaltu ledu. Fiksi ir iecienīti aperitīvi.

Fizi (fizzes) ir populārākie longdrink. Tie satur augļu sulu, alkoholu un lielu daudzumu sodas ūdens. fizus pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu. Tos fizus, kurus gatavo ar olu baltumu, sauc par sudraba fiziem (Silver Fizz), savukārt tos, kurus gatavo tikai ar olas dzeltenumu, dēvē par zelta fiziem (Golden Fizz). Ar veselu olu gatavotu fizu sauc par karalisko fizu (Royal Fizz), ar saldo krējumu jauktu fizu- par krēmveida fizu (Cream Fizz).

Flipi (Flips) ir longdrink, kurus gatavo, sajaucot šeikerī olas dzeltenumu, cukuru un alkoholu. Flipu nedrīkst pārāk ilgi kratīt šeikerī, un tas jāpasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, citādi dzēriens izgulsnējas un zaudē apetīti rosinošo izskatu. Flipus pasniedz speciālās flipa glāzēs vai šampanieša glāzēs ar salmiņu.

Frapē (frappes) ir dzērieni, kurus var pagatavot no jebkura izvēlētā alkoholiskā dzēriena. Tos gatavo šādi: šampanieša glāzi līdz pusei piepilda ar smalko ledu pielej izvēlēto alkoholu, samaisa to ar ledu un dekorē ar augļiem. Frapē pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu un karoti. Saldējuma frapē gatavo blenderī ar saldējumu.

Glečeri (glaces) ir ledusauksti dzērieni no jebkura iecienīta alkohola. tos pasniedz tumblerā, kurā iebērts daudz ledus, ielikta karote un kokteiļsalmiņš. Pie glečera parasti apsniedz karafi ar ūdeni.

Groki (grog) ir ruma, citronu sulas, cukura un karsta ūdens maisījumi. Gatavojot grokus, rumu var aizstāt ar Arrak, brendiju vai viskiju.

Haiboli (higballs) ir lieliski slāpes veldzējoši dzērieni, kuri pieder pie longdrink grupas. Haibolus pasniedz lielajos tumbleros vai haibola glāzēs ar dažiem ledus kubiņiem un kokteiļsalmiņu. Glāzi dekorē ar garu citrona miziņas spirāli.

Kobleri (cobblers) ir longdrink, kuros ir augļi. Koblerus parasti papildina ar dzirkstošo vīnu vai sodas ūdeni. Koblera glāzi vai šampanieša glāzi līdz vienai trešdaļai piepilda ar smalko ledu, pielej alkoholisko maisījumu un tad pievieno augļus. Noslēgumā pielej sodas ūdeni vai dzirkstošo vīnu. Koblerus vienmēr pasniedz ar bāra karoti un kokteiļsalmiņu.

Kokteiļi ir shortdrink, kurus gatavo no degvīniem, liķieriem, dienvidu, saldajiem vai deserta vīniem, augļiem, augļu sulām un aromatizētājiem. Kokteiļus parasti pasniedz ledusaukstus. Tos dzer pirms vai pēc ēšanas, nereti arī lai atslābinātos un nomierinātos. Kokteiļus sajauc, sakrata vai smaisa glāzē.

Krustas (crustas) ir atsvaidzinoši longdrink, kurus pasniedz glāzē ar cukura apmalīti. Šos dzērienus, kas ir iecienīti pēc pusdienām (After- Dinner- Drinks), vienmēr pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu.

Kūleri (coolers) ir slāpes remdējoši, maigi saldeni dzērieni, kuri gandrīz vienmēr bez alkohola satur arī Ginger- ale. Kūlerus pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu.

Pick- me- ups pieder pie fancy dzērienu grupas. Visbiežāk tie ir ļoti asi dzērieni, un tos pasniedz, ja ir paģiras. Viens no pazīstamākajiem pick- me- ups dzērieniem ir "Asiņainā Mērija".

Piena punši (egg- nogs) vienmēr satur pienu un olas dzeltenumu, un tos pasniedz aukstus vai siltus lielajos tumbleros ar kokteiļsalmiņu. Tā kā piena punši ir ļoti barojoši, tos parasti dzer no rīta.

Pousse- Cafes (kārtainie liķiera kokteiļi) sastāv no dažādu atšķirīgas krāsas un svara degvīnu un liķieru kombinācijām. Kārtainos liķierus gatavo šaurā tulpes zieda formas glāzē. Tiem raksturīgas krāsainas dzērienu kārtas.

Puffs ir piena un alkoholiskā dzēriena maisījumi, kurus gatavo šeikerā un atjauc ar sodas ūdeni. tos pasniedz lielajos tumbleros ar kokteiļsalmiņu.

Punšus (pusche) var pagatavot gan karstus, gan aukstus. Karstie punši pieder pie karsto dzērienu grupas, un tos pasniedz karstumizturīgās glāzēs. Aukstos punšus sajauc glāzē un pasniedz ar lielu daudzumu ledus un augļiem.

Scaffas sastāv no sīrupa un vairākiem alkohola veidiem un ie itāliešu Pousse- Cafe variaants.

Shrubs ir bolēm līdzīgi dzērieni. Tos gatavo šādi: boles traukā ielej degvīnus, stiprinātos vīnus, ieleik augļus un pieber cukuru. Maisījumu piecas dienas tur ledusskapī, lai tas ievelkas. Pēc tam to atjauc ar sodas ūdeni un pasniedz tumblerā.

Slingi (slings) ir punšam līdzīgi dzērieni, kurus pasniez gan aukstus, gan siltus. Slingu galvenā sastāvdaļa ir citronu un laimu sula, grenadīns (granātābolu sīrups) vai cukura sīrups, kā arī alkohols, piemēram, brendijs, Arrak vai džins.

Sodas ir atsvaizinoši longdrink, kuri galvenokārt sastāv no džina, viskija vai brenija. Ir sodas, kas sastāv no vermuta vai Cynar. Sodas gatavo šaī: glāzē ieliek 2 vai 3 ledus kubiņus, tos apsmidzina ar sulu, kas izpiesta no citrona vai apelsīna miziņas, pielej izvēlēto alkoholu un papildina ar aukstu sodas ūeni.

Swizzles ir tropiskie longdrink. Tos gatavo šādi: augstā tumblerā ieber smalko ledu, pielej laimu sulu, cukura sīrupu, rumu, dzirkstošo bitter limonādi un visu maisa ar garu puptotāju tik ilgi, līdz glāze nosarmo un mazinās putu biezums. Dzērienu pasniedz glāzē ar kokteiļsalmiņu.

Toddies ir slingiem radniecīgi dzērieni, un tos var pagatavot gan aukstus, gan karstus. aukstu Toddies pasniedz mazajā tumblerā, karstu- punša glāzē. Atjaukšanai nav nepieciešams tik daudz šķidruma kā slingiem, tādēļ Toddies alkohola saturs ir nedaudz augstāks.

Toniki (tonics) ir sevišķi rūgteni, atsvaidzinoši longdrink, kuri parasti sastāv no vienas degvīna šķirnes un ir atjaukti ar toniku.

Tropicanas ir atsvaidzinoši, mazliet saldi longdrink. Pārsvarā tie sastāv no augļu sulas un ruma. Šos dzērienus gatavo ar kokosriekstu pienu un sauc arī par Coladas. Svarīga loma ir raošam dzēriena noformējumam.

Twists pieder pie shortdrink. Tas sastāv no augļu sīrupa vai augļu nektāra, augļu sulas, liķiera un pēc izvēles no viena spirtotā dzēriena. Visas dzēriena sastāvdaļas sajauc maisāmajā glāzē un tad lej ar smalko ledu piepeildītā šampanieša glāzē.

Zooms ir saldi, ļoti sātīgi dzērieni, kuri var aizstāt mazu ēdienreizi. Tie sastāv no olas, medus, saldā krējuma, alkohola un ledus kubiņiem un paratsi tiek gatavoti šeikerā.